www.klassikerfilm.se

*
Filmlänkar
*
Filmstjärnor
*
Filmjournalen
*
Birollssällskapet
 *
 
Konserthusmötet
25 feb 1937

*
Wiktor "kulörten" Andersson
*
Pilsnerfilm

*
John Botvid
*
Adolf Jahr
*
Arne Lindblad
*
Regissör
 Schamyl Bauman

 *
En artikel om
Julia Caesar

*
Kostervalsen
*

Person och filmbilder
*
Gravplatser
*

Senaste nytt för oss filmfantaster!
*
Matkuponger från 30-och 40 tal
*
Åsa-Nisse
 

*
Gästbok!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.klassikerfilm.se

Filmkuriosa

*
2008
All svensk långfilm som återfunnits från nitratfilmsperioden är restaurerad och omkopierad till s k säkerhetsfilm. Dock saknas fortfarande 56 långfilmer från 1930-talet och framåt.

*
1935
När filmen Smålänningar gjordes var ateljéhyran 800kr per ordinarie arbetsdag.
Ljudbilen för exteriörtagningar 400kr.
För stumkameran fick man betala 50kr per dag.



 A-fotografen Julle Jaenzon kostade 2.000kr i månaden.
(
56 649 kr i 2008 års penningvärde)

B-fotografen 400kr i månaden.
(
11 330 kr i 2008 års penningvärde)

Inspicienten 600kr i månaden.
Perukmakaren, manlig, 25kr per dag, kvinnlig 20kr.
Kapellmästaren 50kr per dag.

     
                     
 

1937
Det finns ca 1.800 biografer i landet.
Genomsnittspriset på en biobiljett ligger på 1 krona och 10 öre.
(30 kr i 2008 års penningvärde)
 

1939 kostade en statist 10kr/dag.
(258 kr i 2008 års penningvärde)
*
1939
 Det finns 107 biografer i Stockholm.
En stockholmare går på bio i medeltal 22 gånger om året.

1940
Svenska folket köper biobiljetter för 52 miljoner kronor om året.
Det blir en miljon biobesök i veckan.

1941
Produktionskostnaden för en svensk långfilm är i genomsnitt 280.000 kronor.

(
5 613 175 kr i 2008 års penningvärde)
 

1943
Riksdagen beslutar att förbjuda visning av film på juldagar, långfredagar och påskdagar.
Det finns 110 biografer i Stockholm.

1948
Produktionskostnaden för en svensk långfilm har nu stigit till 340.000 kronor.
(6 815 999 kr i 2008 års penningvärde)

 *


Här hittar du ett antal filmsnuttar!

*

Edvard Persson

"Att kliva ur sängen klockan sju, vara i ateljén klockan åtta för att bli sminkad, och ställa upp framför kameran klockan nio - för att vara rolig!  Det är rent omänskligt att begära att en människa ska vara rolig klockan nio på morron! Fick jag bestämma skulle ingen inspelningsdag börja före tolv, helst vid ettiden efter en god lunch." 
   
         
          

Edvard Persson fick säckvis med brev, ur hans korrespondens kan man läsa:

"Innan jag skjuter mig vill jag höra efter om jag kan få låna 2.000 kronor."--

Ur ett annat brev:

"Härmed tager jag mig friheten fråga huruvida Ni kan ha intresse av att giva mig ett lån å 10.000 kr, ev. mindre."

*
Edvards föräldrar blev rätt besvikna när han föddes, de hade önskat sig en flicka.
Men en grannfru tröstade dem med att lille Edvard nog inte skulle bli så gammal.
- Han ser så snäll och förståndig ut, och såna brukar dö tidigt!

*

Sjukjournalen

1946
Med armen i band kom Tollie Zellman en dag till ateljén under inspelningen av "Trötte Teodor". Hon hade fallit hemma och slagit sig. Hur skulle man göra? undrade regissören Anders Henriksson, som efter en stund förklarade att hon gott kunde spela de här scenerna med armen i band. Han bara skrev till en scen, som skulle utspelas strax innan. Det är därför ni i den färdiga scenen får bevittna , hur Tollie faller ner från en stege och slår i armen! Det fanns inte med från början i manuskriptet - men en filmregissör får aldrig vara rådlös!

*

                         Sigurd Wallén

1946
Ett löfte är till för att hållas, resonerade Sigurd Wallén för en tid sedan, då han låg på sjukhus - och alltså steg han upp från sängen, tog en bil till Konserthuset, uppträdde på Kabaret Kanariefågeln och sedan i bil tillbaka till sjuksängen! Innan han insjuknat hade han lovat Radiotjänst sin medverkan, och därför ville han inte svika.

*

1937
Under en biltur har Edvard Persson  och han maka råkat ut för en olycka, som håller skådespelaren borta från filmen och scenen under den närmaste månaden. En bilkrock ramponerade två bilar, men herrskapet Persson kommo förhållandevis väl undan. Det kunde gått mycket, mycket värre. Edvard Perssons film "Än leva de gamla gudar" ligger i det närmaste färdig, endast några exteriörscener återstå, och dem får man ta senare i sommar, då skådespelaren kommer på benen igen. Filmens premiär är ju icke beräknad förrän till hösten.

*

Skvaller

           

1947
Hasse Ekman och Eva Henning har rest till Italien på en försenad bröllopsresa kombinerad med arbete. Exteriörerna till Hasses nästa film "en omoralisk äktenskapskomedi" kallad "En fluga gör ingen sommar" skall filmas i Italien. Men först blir det en månads vila och rekreationstripp till städerna Rom, Neapel, Florens, Venedig m.fl.

*

1947
Edvin Adolphson hoppas på framgångar med sina hästar på kapplöpningsbanan i vår. De tränas för närvarande för fullt. Andra hästintresserade skådespelare är Vera Valdor, Guje Lagerwall och Sonja Wigert som alla är duktiga ryttarinnor. Bland herrarna är det förutom Edvin - framförallt Lauritz Falk och George Fant som känner sig säkra i sadeln. De andra verkar rädda för hästarna påstår en av tränarna på Ulriksdal.

*

1947
Privat är Gaby en liten skönhet. Jag mötte henne helt klädd i kanelbrunt, ryggvid ulster och brun hatt, bruna lågskor och - tror jag - bruna ögon. Det hela var raffigt. Att Gaby Stenberg är populär bland malmöborna är tydligt. Jag hörde också av hennes körlärare i bilskolan att hon är en good sport och önskeelev.

*

1951
Stockholm den 23 dec.
Sture Lagerwall har betalt sin skatt. Det är dagens glada nyhet. Man minns vilken uppståndelse det blev i höstas, när herr Lagerwall i skatteärenden inför Stockholms rådhusrätt avlade ed på att han personligen endast ägde två gräddsnipor och att resten av huset tillhörde frun och barnen. Bilen han åkte i hade han lånat av ett bilbolag. Edgången och publiciteten hade en nästan förödande inverkan på herr Lagerwalls temperament och humör. På teatern buade man åt honom och till sist vågade herr Lagerwall sig knappt ut på gatan.

*

1948
Thor Modéen reser nu på turné i Sydsverige tillsammans med Povel Ramel. Tosse förefaller ha övergivit Stockholm och delar sin tid mellan Teaterbåten i Götet och Malmö, där han vid årsskiftet blir revydirektör på den nya scenen i pampiga Folkets Hus.

*

1948
Egon Larsson har firat triumfer som dansiscensättare och senast har han fått beröm för instruktionerna i Scalarevyn. Sin största uppgift får duktige Egon vid årsskiftet, då han får förtroendet att regissera Södrans nyårsrevy 1949.

*

Stämning, skadestånd

           

1935

Redaktör Emil Norlander har stämt Gösta Ekman d.ä. till Stockholms rådhusrätt med yrkande om skadestånd för en revy, som icke kommit till uppförande. 
I stämningen framhåller redaktör Norlander att han fått hr Ekmans uppdrag att skriva en revy, byggd på de mest populära numren ur Norlanders tidigare revydiktning. Redaktör Norlander utarbetade manuskriptet, som förelades hr Ekman och vann dennes fulla gillande. Sedermera visade det sig emellertid svårt för hr Norlander att få någon riktig ordning på förhandlingarna och något uppförande av revyn på nyårsdagen har i varje fall blivit omöjligt. Då hr Norlander anser att det icke är samma glädje med en nyårsrevy som kommer efter nyår, icke minst ur kassasynpunkt, menar han sig ha lidit ekonomiskt avbräck. Sitt ersättningsyrkande kommer han att framlägga under rättegången och grunda på samma, ersättningsberäkningar som tillämpats vid de många revyer han tidigare skrivit.

Målet har lottats till rådhusrättens femte avdelning.

*